Akaciegården / Frederiksberg

Akaciegården

Plejeboliger

Akaciegården / Frederiksberg

Akaciegården

Plejeboliger

Projektet omfattede nedrivning af eksisterende bygninger og opførelse af et nyt plejecenter, hvor arbejdsgange baseret på LEAN-principper var i fokus. Kun det eksisterende haveanlæg, som er højt elsket af beboerne, pårørende og personalet, blev genanvendt. P-pladser blev etableret langs den ene side af bygningen.

 

Nedrivningsarbejdet krævede stor omhyggelighed, da bygningerne indeholdt PCB. Arbejdet blev udført i henhold til Frederiksberg Kommunes anvisninger.

Akaciegården er udformet som et trekløver med en central kerne omgivet af tre blade. Bygningen er et varieret og velfungerende plejecenter med korte gangafstande mellem enhederne og stor hjemlighed. Særpræg og karakter bevares i de enkelte bogrupper og boliger.

 

I stueetagen er de udadvendte funktioner samlet omkring et livligt og varieret ’strøg’, hvor etagens fælles funktioner understøtter hinanden og giver en livlig og inviterende stemning. Caféen vender mod syd og haven og træningstrappen, der binder alle etagerne sammen, er placeret centralt i stueetagens midte.  Derudover findes der terapi- og aktivitetsrum, frisør og fodplejeklinik samt plejecentrets administration.

 

 

I kælderen er der let adgang til varemodtagelse, vaskeri, depoter, omklædningsrum samt storkøkken. Fra kælderplan er der elevator hele vejen til øverste etage. Husets øvrige 5 etager rummer hver 19 moderne, fleksible 2-rums plejeboliger samlet omkring fælles køkken, spisestue og opholdsrum.

 

Der blev projekteret og installeret mekanisk ventilationsanlæg, køleanlæg og sprinkleranlæg i bygningen.

 

 

Fotos: Terkel Bo Grum-Schwensen

FAKTA

Akaciegården var oprindeligt udbudt som en renoveringsopgave. BNS valgte dog sammen med sine rådgivere at tilbyde en nybygning med seks etager, som lever op til nutidens krav og forventninger inden for den moderne plejebolig. I Akaciegårdens tilfælde inkluderer det effektive arbejdsgange baseret på LEAN-principper. På dette grundlag vandt BNS konkurrencen.

 

Der blev i projekteringsfasen etableret et godt og tæt samarbejde mellem bygherre, brugere, entreprenør og rådgivere. Dette blev ført med videre til byggefasen, hvor bygherre og brugere løbende blev inddraget i forbindelse med diverse løsninger i byggeriet og skabte således værdi for projektet.

 

BYGHERRE

DSI Akaciegården

TOTALENTREPRENØR

BNS

INGENIØR

Grontmij A/S (nu Sweco)

ARKITEKT

Domus A/S / Force4

AREAL

8.650 m2

UDFØRELSE

2013-2016